About
 

Variatie op een vorm

Onder welke vorm bestaat/ontstaat Muliers materie? De materiële verschijningsvorm bepaalt de inhoud.
Zo zou het in de beeldende kunst toch moeten zijn. Beeldtaal onderscheidt zich vooral van de gewone spreektaal in het samenvallen van materie, vorm en inhoud. Deze drie vormen een onlosmakelijke eenheid waarbij de één de ander continu versterkt. Een schoolvoorbeeld is “(De) Gezusters van de illusie” van Victor Rousseau (1865-1942). Drie naakte dames zijn zorgvuldig gekapt uit een geaderde witte marmeren blok. Het schoonheidsideaal van die tijd; een witte huid met (liefst) blauw gekleurde bloedvaten, valt gewoon samen met deze materie. Beide versterken de illusie. Kunst heeft alles te maken met illusie.

Dit beschrijf is het gevolg van een ontmoeting tussen Wouter en mij bij hem thuis in de gezellige Pieter Coutereelstraat in Leuven. Ik bezocht het atelier van de kunstenaar, zijn bureau, we dronken koffie en speelden met het konijn.

Ik kijk naar de beeldhouwkunst van Wouter Mulier en schrijf deze tekst aan de vooravond van mijn deelname aan de Marathon van Brussel. Vertoeven in de werkelijkheid van het beeld is ideaal om de (te) lange wedstrijd te vergeten. Tussen de sensatie van een marathon (of een andere intense sportbeleving) en Muliers beeldhouwkunst zit een bijzondere vorm van verwantschap. Beide hebben een andere tijds- en ruimte-invulling dan die van het maatschappelijke hier en nu. Beide vinden als het ware de tijd en de ruimte opnieuw uit

Vogelboom (1999) op het Groefplein in Leuven, Overvloed (2000) in Hasselt en de Variaties op een vorm stellen de maatschappelijke ruimte in vraag. Dingen in vraag stellen kost tijd.

ontwerp vogelboom
Ontwerp Vogelboom, 1999
piepschuim, koperdraad (26/12/8 cm)
vogelboom
Vogelboom, 1999
gepoederlakt staal (350/150/150 cm)